Μαθήματα Ρωσικών - banner

ΡΩΣΙΚΑ

Στην εποχή μας επικρατεί η εντύπωση που τείνει να γίνει μύθος, ότι τα ρωσικά είναι μια από τις πλέον δύσκολες ευρωπαϊκές γλώσσες. ‘Αραγε, έτσι έχουν τα πράγματα;

Ας προσπαθήσουμε να εξετάσουμε το θέμα, εξηγώντας ορισμένα βασικά στοιχεία, που θα βοηθήσουν, ελπίζουμε, στην αποβολή αυτού του τετριμμένου στερεοτύπου.

Η Ρωσική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και συγκεκριμένα στον ανατολικοσλαβικό της κλάδο μαζί με την Ουκρανική και τη Λευκορωσική. Στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια ανήκουν οι περισσότερες γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Έχει πολλές ομοιότητες με τη γλώσσα μας, ειδικά στην δομή της γραμματικής και του συντακτικού, κάτι το οποίο διευκολύνει τους Έλληνες σπουδαστές.

Δεδομένης της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας, της αγοράς ακινήτων και του αγροτικού τομέα, η γνώση της Ρωσικής γλώσσας σας δίδει μεγάλο ανταγωνιστικό εργασιακό πλεονέκτημα και ανοίγει τις πόρτες πλήθους ευκαιριών.

Τη Ρωσική γλώσσα ομιλούν 260.000.000 άνθρωποί σε 7 κράτη της πρώην Σοβιετικής ένωσης και είναι η βασική γλώσσα επικοινωνίας του 34% των πολιτών της Ευρώπης (Δυτικής, Κεντρικής & Ανατολικής).

Τα επίπεδα εκμάθησης ρώσσικης γλώσσας χωρίζονται με το εξής τρόπο:

  • Α1 «στοιχειώδης γνώση»
  • Α2 «βασική γνώση»
  • Β1 «μέτρια γνώση»
  • Β2 «καλή γνώση»
  • Γ1 «πολύ καλή γνώση»
  • Γ2 «άριστη γνώση»

Για τους σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον ένα επίπεδο εκμάθησης ρώσικης γλώσσας δίνεται δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις στο αντίστοιχο επίπεδο γνώσης της γλώσσας στους εξής εξεταστικούς φορείς στην Ελλάδα:

Εξεταστικά Κέντρα

Εξετάσεις ΑΣΕΠ
Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού
ALTE
Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες
Ρωσία
Εισαγωγή στα Ρωσικά πανεπιστήμια
Εξετάσεις του Πούσκιν
(Ινστιτούτο του Πούσκιν)

Ναι

-
-
Εξετάσεις του
Κέντρου Ρωσικών Σπουδών
και Πολιτισμού MIR
-

Ναι

Ναι

Οι τακτικές εξετάσεις Ρωσικής γλώσσας του Ινστιτούτου Πούσκιν και του κέντρου ΜΙΡ για όλα τα επίπεδα, διενεργούνται δύο φορές το χρόνο:

  • τη χειμερινή περίοδο, τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο
  • τη θερινή περίοδο, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο
elGreek